1161 Budapest, Budapesti út 82. iroda@refsashalom.hu +36-30-491-8473

Hűség sarjad a földből, és igazság tekint le a mennyből.

 Zsoltárok könyve 85,12

„Úgy látom, hogy sok keresztyén világi célokra pazarolja élete legjavát, és Isten országára, az üdvösségre már csak a gyengeségük marad.” – mondta egykor Spurgeon.
Mert sokan lelkesedtek már az evangéliumért, de kevesen maradtak hűségesek hozzá. Mi is a különbség a lelkesedés és a hűség között?
A lelkesedés hirtelen fellángolás. A lelkesedés hamar lelohad, hamar elpárolog. Ezért önmagában a lelkesedés kevés. Nem lehet rá építeni sem munkát, sem tanulást, sem házasságot, sem barátságot, és az Istennel való közösséget sem.
Sok példát láttunk már arra a magunk és mások életében is, hogy egyedül a lelkesedés nem volt elég akkor, amikor jöttek a nehézségek, vagy amikor kiderült, hogy itt áldozatot is kellene hozni. Hiányzott a hűség.
Jó dolog az, ha tudunk lelkesedni. Fontos és szükséges is. Bár tudnánk ezt még jobban, még szebb és nemesebb célokért megtenni!
De azt az embert, aki csak lelkesedni tud, nagyon könnyen le lehet beszélni a kitűzött céljáról. Hamar meg lehet ijeszteni, hamar el lehet riasztani.
A hűséges házastársat azonban nem lehet lebeszélni arról, hogy ragaszkodjon a társához. Ezt ő természetesnek tartja minden körülmények között. Senki és semmi nem tudja őt eltéríteni attól, amit egyszer Isten színe előtt megígért. Védi és segíti a társát szavaival és tetteivel egyaránt.
Így kellene ennek lennie az Istennel való kapcsolatunkban is: Nem hagyjuk abba, nem adjuk fel! Csak azért is megyünk tovább az úton, a Krisztus útján, amit egyszer hittel és szívvel választottunk.
De aki csak lelkesedett, csak hirtelen fellángolásból döntött, azt el lehet téríteni, le lehet beszélni a Krisztus követéséről. Az ilyen ember egy idő után elfelejti, hogy mit ígért, belefárad és abbahagyja.
A hűséges is elfárad, de tudja, hogy hol és kitől kaphat új erőt és kegyelmet a folytatáshoz.
Ezért nagyon fontos, hogy ne értékeljük túl a lelkesedéseinket, és a lelkesedő emberekre se bízzuk rá magunkat!
A nehézségek, próbatételek között csak a hűség tartja meg az embert. Isten az Ő Szentlelke által meg akarja adni nekünk, hogy a lelkesedés egyre inkább olyan hűséggé formálódjon az életünkben, amelyből nem hiányzik a lelkesedés, a szívünkből fakadó szeretet sem. Amit így is nevezhetünk: eltökéltség, megbízhatóság, kitartás és szavahihetőség.  Egy szóval: a keresztyén jellem.  
Imádkozzunk:
Mennyei Atyám! Jézus Krisztus nevében kérlek, bocsásd meg minden hűtlenségemet. Most már látom, hogy kevés a lelkesedés, a hirtelen fellángolás. Szeretnék megbízható, hűséges munkatársad lenni.
Jöjj, Szentlélek! Munkáld ki bennem a Krisztus iránti hűséget, egyenességet, a keresztyén jellemet. Add meg nekem, hogy szívvel-lélekkel építsem és szolgáljam Isten országát egész életemben.
Ámen